Workshops

Workshop Fotografie   (zie ook: www.tommanse.nl , tel. 0512-523311)

“Rintjeshoek” biedt u de gelegenheid om tijdens uw verblijf op “Rintjeshoek”, dat een weekend, week of midweek duurt, een workshop fotografie te volgen.

Hiertoe werkt met ons samen de heer Tom Manse, voormalig eigenaar van “Fotorette” in Drachten.

De workshop duurt de hele dag (van 10.00 tot 21.00 uur).

Tom begint ’s-ochtends met het verklaren en uitleggen van een aantal fotografische begrippen zoals diafragma, sluitertijd, scherptediepte enz. Aansluitend behandeld hij de vele functies welke schuilgaan achter de diverse knopjes op de camera. Het maakt daarbij niet uit of u beschikt over een eenvoudige compactcamera of een geavanceerde spiegelreflex,ze komen allemaal aan bod.

Het is wel handig als iedereen over een digitale camera beschikt.

De mogelijkheden van de diverse camera’s worden uitgelegd. Er zal worden toegelicht
hoe men meer mogelijkheden uit de eigen camera kan halen. En er is natuurlijk gelegenheid tot het stellen van vragen.

Na de lunch …

Gaan we kijken hoe het in de praktijk gaat. O.l.v. Tom kunnen er buitenfoto’s worden gemaakt. Rintjeshoek biedt daartoe volop mogelijkheden, maar eventueel kunnen ook vanaf de dijk of in het natuurgebied aan het Lauwersmeer verderop foto’s worden gemaakt. Bij slecht weer kunnen er bijvoorbeeld binnen portretfoto’s van elkaar gemaakt worden. De locatie en mogelijkheden worden in overleg met Tom bepaald.

Na het avondeten ….

Worden de gemaakte foto’s bekeken en besproken; wat ging er goed en welke problemen kwamen we tegen. Hoe kunnen we dat oplossen? Tom geeft waar nodig nog enige tips om tot een (nog) beter resultaat te komen. Ieder zoekt zijn mooiste opname uit en die worden ter plekke afgedrukt op het formaat 15 x 21 cm.

Geen eigen camera?

Indien u geen eigen camera heeft, kan Tom u één van zijn eigen camera’s in bruikleen geven (maximaal 4 stuks).

Kosten van de workshop:

Op basis van 4 personen of meer € 25,00 per persoon.
Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en vergroting van 15×21 cm.
Indien gewenst kan gebruik worden gemaakt van een (naakt) model. Kosten op aanvraag.

“Rintjeshoek” wenst u veel plezier en bedankt Tom Manse hartelijk!

Beautyworkshops

Yvonne Bianca schoonheidspromotie organiseert diverse workshops o.a de workshop visagie.

De workshop is leerzaam en gezellig! Tijdens de workshop leren de deelnemers hoe ze bij zichzelf een perfecte make-up aan kunnen brengen. Wanneer jij je goed voelt, zal dit ook uitstralen en dus fluiten door het leven gaan. De visagiste gaat alles met u dan stap voor stap bij langs. Zij zal alles voordoen en de deelnemers mogen het dan zelf proberen, de visagiste zal iedereen begeleiden waar nodig. Tijdens de workshop make-up leert u hoe u zich het beste zelf op kunt maken.
We gaan alles stap voor stap bij langs. De visagiste geeft naast de basis make-up ook diverse handige tips en trucs. De visagiste assisteert u bij elke stap die genomen wordt. Van foundation aanbrengen tot het perfect opbrengen van een lippenstift. Ook krijgt u een eigen make-up kleurenadvies: dit wordt genoteerd op een speciale kaart die u mee naar huis krijgt. Dit is wel zo handig, want dan hoeft u niet alles te onthouden. Iedereen krijgt dus een individueel advies!

Uiteraard kunt u tijdens de workshop uw vragen aan de visagiste stellen: zij zal uitgebreid in gaan op uw vragen.

Voor wie zijn de workshops?

– voor iedereen die graag wil weten hoe zij zichzelf het mooiste op kan maken.
– Voor Vriendinnen
– Werknemers ( leuk om uw medewerksters cadeau te geven.

Op basis van minimaal 5 personen vanaf € 35 per persoon, exclusief de huurprijs voor Rintjeshoek. Indien u zich individueel of met een vriendin aanmeldt worden er groepjes gemaakt. De dagen voor de workshops zijn flexibel en dus wanneer u het wil.
Voor meer informatie over de workshops kunt u kijken op onze site.
www.schoonheidspromotie.nl

Afrikaanse Percussie – een absolute topper!

Slaptones is een percussiegroep met gedreven en spontane leden die gezelligheid hoog in het vaandel hebben staan. Behalve dat de naam Slaptones wordt gebruikt voor onze percussiegroep, organiseren we ook trommelweekenden en workshops onder deze naam. Deze zijn gericht op het leren van mooie ritmes en solofrasen. Uiteraard onder leiding van goede docenten. Het gaat om gezelligheid, maar ook om veel te leren. In die weekenden ontstaat een hecht groepsgevoel. Hierdoor is het mogelijk om sneller tot prestaties te komen. Behalve de djembé zullen ook de bastrommels (doun-douns) worden bespeeld.
Ook organiseren we jamsessies op verschillende locaties in de regio Groningen/Friesland/Drenthe. Hier zullen buiten de djembé allerlei andere percussie-instrumenten aan bod komen. De uit Australie afkomstige didgeridoo wordt ondanks dat je er op moet blazen als een ritme-instrument aangemerkt en zal niet ontbreken.
Slaptones geeft ook cursussen aan beginners. En voor de gevorderden schakelen we een goede Afrikaanse docent in.
Kortom: maatwerk als het moet en in elk geval ontzettend veel plezier!

Voor meer info: Slaptones

 

Natuurfotowandelingen

Onder leiding van mij, Meindert van Dijk, kunt u in groepsverband (maximaal 14 personen) in een ontspannen sfeer wandelen en fotograferen in aantrekkelijke natuurgebieden. Als natuurgids en fotograaf heb ik ervaring met het organiseren en leiden van excursies en het fotograferen van planten, dieren en landschappen.

Tijdens de wandelingen geef ik u tips en suggesties om met uw eigen fototoestel betere, of andere natuur- en landschapsfoto’s te maken. Daarnaast kunt u meegenomen foto’s laten beoordelen.

De wandelingen zijn zeer geschikt om te onthaasten. Ook wie geen last heeft van stress of burnout zal genieten van de weldadige rust, ruimte en (meestal) stilte. Niet in een ver buitenland, maar in ons eigen Nederland!

Zelf ben ik enkele jaren geleden hersteld van een burnout. Ik koos ervoor om zoveel mogelijk leuke dingen te doen, zowel in mijn werk als privé. De natuurfotowandelingen zijn een logisch gevolg van deze keuze. Naast een bescheiden inkomen verschaffen de wandelingen mij vooral ontspanning en nieuwe energie.

Als fotograaf ben ik vooral actief met natuur- en milieufotografie, architectuurfotografie, tuinfotografie en luchtfotografie. Bezoek ook eens mijn website www.natuurfotowandelingen.nl

WANDELEN

De lengte van de wandelingen varieert van zo’n 5 – 7 km per dagdeel. De duur van de wandelingen hangt sterk af van de deelnemers en bedraagt over het algemeen 3 – 4 uur. Soms wat korter of langer.

De dagdeelwandelingen vinden ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds plaats. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de ochtend, aangezien het dan meestal rustiger is, vooral in de weekenden. Ook de avondwandelingen kunnen aantrekkelijk zijn. De wind gaat dan vaak liggen en soms zijn er fraaie zonsondergangen te fotograferen. Bovendien is het licht in de ochtend- en avonduren zachter. Minder harde schaduwen zijn het gevolg. Zelf fotografeer ik eigenlijk het liefst rond zonsopkomst en zonsondergang.

De zwaarte van de wandelingen valt erg mee. Alleen de wandelingen in het Friese buitendijkse kweldergebied kan wat intensief zijn. De natte klei en het zuigende slik veranderen de laarzen in grote en zware ‘olifantenpoten’. Toch zult u het alleszins de moeite waard vinden. Deze rust, ruimte en stilte in dit unieke natuurgebied aan de Waddenzee komt u nergens anders meer tegen!

Naast de dagdeelwandelingen worden organiseer ik soms ook dagtochten. Verder overweeg ik om meerdaagse, geheel verzorgde natuurfotowandelvakanties te organiseren. Ik denk daarbij aan weekenden, midweken en weken. Uiteraard zijn deze arrangementen ook vanuit “Rintjeshoek” prima te organiseren!

FOTOGRAFEREN

Misschien herkent u het wel. Tijdens een excursie of rondwandeling in groepsverband wilt u een foto maken. Van het landschap, van een fraaie bloem of van een insect op de grond. Voor u het weet is de rest van de groep vele tientallen meters verder. U haast zich om de groep in te halen, waarna het verhaal van voren af aan begint. U wilt weer een foto maken van…

Tijdens de natuurfotowandelingen krijgt u volop de tijd en gelegenheid te fotograferen. Het maakt niet uit of u een geavanceerde spiegelreflexcamera met tal van lenzen heeft of een eenvoudige compactcamera. Digitaal of analoog (met rolfilm) maakt evenmin uit. Tijdens de wandelingen besteden we vooral aandacht aan het opnieuw leren zien van onderwerpen. Vooral het zien op een andere manier dan ‘normaal’.

Het is gewenst om een statief mee te nemen. Klein of groot is minder van belang. Wel moet uw camera erop passen. Trek verder kleding aan, die tegen een stootje kan. In enkele gebieden zijn (waterdichte!) laarzen noodzakelijk.

Tenslotte kan het geen kwaad om de gebruiksaanwijzing van uw fototoestel mee te nemen. Soms kan ik u hiermee helpen om betere foto’s te maken. Er bestaan namelijk mensen, die na aankoop van nieuwe (foto)apparatuur de (‘ingewikkelde’) gebruiksaanwijzing niet of nauwelijks lezen…

Koken

Met trots en plezier presenteren wij u een zeer veelzijdige dame, die complete maaltijden en buffetten voor u kan verzorgen. Tevens kan zij dit samen met u doen in de vorm van een kookworkshop of kooksessie.
Daarnaast is zij ook werkzaam als therapeute en verzorgt zij tevens landschapsmeditatie.
Dit kan op “Rintjeshoek” zelf gebeuren, maar eventueel kan het natuurgebied ook als achtergrond fungeren.
Voor gezinnen en families is het natuurlijk heerlijk om eens verwend te worden met een prachtige maaltijd tijdens uw verblijf, maar ook voor bedrijven en vriendengroepen is het interessant om eens op een andere manier als team met elkaar samen te werken.
Haar naam is Birgit Flüg.
Hieronder volgt een beschrijving van haar vele mogelijkheden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met “Rintjeshoek”, of met Birgit zelf.”

Birgit Flüg, kok-aan-huis, voor de verzorging van uw familieweek-end, uitstapje, vergadering of vakantie.

Sinds ongeveer 5 jaar kook ik met veel plezier voor groepen. Bij het bereiden van voedsel hecht ik veel waarde aan de versheid van de produkten. Ik kook graag voedzame en verrassende maaltijden van Nederlandse bodem, en uiteraard horen ook lasagnes, pizza’s en gerechten uit de Oosterse keuken tot mijn repertoire.

Graag zal ik een diner voor u verzorgen. Voor een groep van 16 personen reken ik € ca. 11,- voor een 2-gangen en ca. € 12,- voor een 3 gangen menu. Ook voor uw drankjes kunt u bij mij terecht en uiteraard zal ik ook graag een goed ontbijt en lekkere lunch voor u klaarzetten.

De Rintjeshoek beschikt over een uitgebreide prijslijst. Ook kunt u mij voor meer informatie natuurlijk bellen of mailen: Birgit Flüg, 0595-557035, 06-46242431, birgitflug@online.nl

Een goed gesprek – luistert nauw
Gestructureerd en constructief met elkaar praten onder leiding van een ervaren begeleider

Soms is het niet zo eenvoudig om een goed gesprek te voeren. Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin dit moeilijk kan zijn: in familiaire kring is het misschien een scheiding, ziekte of naderende dood die praten lastig maakt, terwijl men het toch graag wil en er een noodzaak toe is.

In het bedrijfsleven kan het heel vruchtbaar zijn als zich een afdeling of het management enige tijd terug trekt en erover praat hoe de zaken er voor staan, welke irritaties uit het verleden misschien nog steeds spelen of om te brainstormen over de toekomst.

Als gespreksleider zal ik het gesprek structureren zodat ieder groepslid zich kan uitspreken en er door de anderen geluisterd wordt. Doordat ik mij voor deze aanpak inzet en door mijn onpartijdigheid wordt voorkomen dat steeds dezelfde mensen het woord voeren, men door elkaar heen praat of sommigen zich in zwijgen hullen. Veel aandacht zal besteed worden aan het naar elkaar luisteren en aan de achterliggende individuele beweegredenen. Hierdoor kan wederzijds begrip ontstaan waardoor nieuwe perspectieven in zicht komen.

Ook relatie- / familietherapie kan in deze vorm plaatsvinden

Een gespreksbijeenkomst van ca. 2 uur kost € 150,-.
Een intake-gesprek kan aan de bijeenkomst vooraf gaan.
Landschapsmeditaite – jezelf zien en zijn in de natuur
Dagen van stil zijn – ervaren – delen – kennen – erkennen en samen zijn.

De Rintjeshoek is bij uitstek geschikt om een stapje terug te nemen van je dagelijkse bezigheden, om te bezinnen en de natuur in te gaan.

Vroeg in de ochtend trek je erop uit om je te laten leiden door dat wat je tegenkomt – in jezelf en in de natuur. Je gaat op zoek naar jouw plek. Als je met deze intentie op weg gaat, zul je merken dat dat wat je onderweg tegenkomt, betekenisvol is. Je ontmoet je persoonlijke symbolen die je kunnen helpen bij het vinden van antwoorden op vragen die je op dit moment bezig houden.

In de namiddag en avond is er tijd om dat wat je hebt meegemaakt uit te werken. Door dat wat je in de natuur hebt meegemaakt vorm te geven in een verhaal en het aan anderen te vertellen, krijgt dat wat je beleeft hebt nog meer betekenis en verdieping.

De kosten voor een dag landschapsmeditatie bedragen € 150,- per dag per groep.

Wie ben ik?

Mijn naam is Birgit Flüg en ik ben 42 jaar. Sinds 5 jaar begeleid ik mensen in uiteenlopende levenssituaties. Mijn uitgangspunt is dat ieder mens uniek is en in staat om zijn leven te leven en vorm te geven.
Ik heb 15 jaar in het bedrijfsleven gewerkt, o.a. als kwaliteitsmanager. Hierbij raakte ik gefascineerd door de grote verscheidenheid aan mensen. Omdat ik meer wilde weten over hoe mensen in elkaar zitten en hoe ik ze nog beter zou kunnen begeleiden, heb ik een opleiding gevolgd tot Transpersoonlijk therapeut aan het CGL te Noordbroek.

In deze opleiding, waarbij ik als aankomend therapeut ook zelf het therapeutische traject heb doorlopen, heb ik me enerzijds zelf beter leren kennen (welke problemen komen steeds weer op mijn weg, hoe voel ik me daarbij, wat is voor mij belangrijk in het leven) en anderzijds heb ik veel respect gekregen voor mijn medemensen/medecursisten/cliënten.

Naast het geven van individuele begeleiding en therapie heb ik me verder gespecialiseerd in relatietherapie en de begeleiding van zieken en/of mensen met een handicap (ook rouwverwerking) en het werken met sprookjes.
Ik werk met ontspanningsoefeningen, geleide fantasieën, elementen uit de bio-energetica en via de symboliek van dromen en sprookjes.

Kijk voor meer informatie op: www.kok-aan-huis.com

Schilderen

” Ik probeer ruimte en schoonheid te creëren met de elementen van de natuur “ Emile

Een individuele workshop van Emile Snellen v Vollenhoven duurt een middag 2,5 uur. De workshop is bedoeld om zonder angst te beginnen aan een schilderij en van het bezig zijn te genieten. De nadruk ligt op het ervaren en het reproduceren cq uiten van je onbewuste/ bewuste gevoelens op het doek en te verdwijnen in het schilderij. Zonder druk, zonder moeten en niet resultaat gericht. Dit in een vredige sfeer. Enkele inzichtelijke technieken worden meegenomen tijdens het proces van het schilderen. Rust vinden in het schilderen, warmte ervaren en genieten van het bezig zijn, is wat de workshop zal aanreiken.

Werkwijze van de kunstenaar in de Workshop:

Het vergt een andere manier van kijken.
Schilderen is zien, is ervaren.
Het schilderij ontstaat zonder een concept van tevoren.
Zonder het te weten – net als een droom- zal de kern zich ledigen op het doek.
Iets van buiten komt bij je binnen, noem het inspiratie en dat vermengt zich in je diepste diepten. Zonder te weten neemt het onbewuste zaken mee naar buiten om het te openbaren. De voorstellingen verschijnen vanzelf op het canvas.
Het schilderij laat je weten of het abstract gaat worden, surrealistisch, figuurlijk of realistisch.
Het gaat niet om mooi of niet mooi. Je doet wat je moet doen. Wel vragen de details om de techniek waarmee je het geheel afmaakt zodat voelen en denken weer een geheel worden. De technieken neem ik mee in de workshop maar is van ondergeschikt belang.
Weten en zonder angst durven schilderen en alles laten gebeuren is het ultieme gevoel van vrijheid.

“Niet de eindbestemming is het doel maar de reis op zich.”

Ik probeer deze reis te begeleiden en mensen te laten genieten van het schildersproces , het doen , deze momenten , daar gaat het om. Schilderen is totale vrijheid en geen strijd. En wanneer mensen dit geproefd hebben zullen ze na de workshop blijven schilderen.
Ervaring is geen vereiste.

Kosten:
Eenmalige Individuele workshop van 2,5 uur samen met de kunstenaar 100 euro. Groeps workshop van 2,5 uur – 50 euro pp bij minimaal 4 personen. Particulieren. Voor bedrijfsleven 100 euro pp

Emile Snellen v Vollenhoven.
www.dutchartist.nl

Tekenen en schilderen naar de natuur

Cursus: Tekenen en schilderen naar de natuur met kinderen
Door Celine Schweizer, beeldend kunstenaar en docent.

Hoeveel kleuren hebben wolken en water en hoeveel kleuren groen zijn er eigenlijk? Hoe schilder je water en hoe mooi kan een tekening zijn van alleen maar schaduw? Als je het leuk vindt om dit te ontdekken én het lijkt je leuk om naar de natuur te schilderen dan is dit een leuke cursus voor jou.
De begeleiding is gericht op wat je kan, dus beginner of gevorderd, dat maakt niet uit.
We kijken ter plekke waar je zin in hebt: tekenen of schilderen.
Er wordt gewerkt met diverse teken- en schildersmaterialen: onder andere acrylverf, oliepastelkrijt en softpastelkrijt. Cursusaanbod op maat: In overleg verzorgen wij u een teken- of schildercursus afgestemd op uw wensen.

Kosten:
Voor een groep van 5 – 8 kinderen en/of jongeren,
of combi groep kinderen/ jongeren/ volwassenen
½ dag: € 12,50 per persoon inclusief materiaal
1 dag: € 22,- per persoon inclusief materiaal
2 dagen € 40,- per persoon inclusief materiaal
3 dagen € 58,- per persoon inclusief materiaal

Voor meer informatie zie: www.celineschweizer.nl of mail naar info@celineschweizer.nl

De zinnen verzetten

Cursus: De zinnen verzetten
Door: Celine Schweizer, beeldend kunstenaar en docent

Wanneer u in de Rintjeshoek bent voor een intensieve bijeenkomst waarbij samenwerking besproken wordt of andere onderwerpen waarbij het hoofd veel gebruikt wordt, dan kan de afwisseling met een creatieve activiteit heel prettig zijn. De zinnen worden verzet, de aandacht gaat naar de omgeving, naar de kleuren, de geuren, het licht en de schaduw in de omgeving. Hierna kunt u weer verfrist aan het ‘echte’ werk.
Er wordt getekend en geschilderd met eenvoudige technieken. In overleg met de organisatie kunnen er één of meerdere creatieve activiteiten gedaan worden. De activiteiten kunnen gericht zijn op samenwerking of juist even helemaal niet, etc. Dit kan van te voren in overleg afgestemd worden op de wensen van de groep. De activiteiten kunnen duren van 30 minuten tot …?

Over de docent:

Celine Schweizer (1960) beleeft zelf veel plezier aan het tekenen en schilderen in de natuur én aan het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen die houden van tekenen en schilderen.     Zij heeft hier veel ervaring in opgedaan bij diverse cursussen, waar zij ook graag mensen begeleidde die het wel eens willen proberen maar niet weten of ze het kunnen en mensen die anders nooit zo creatief bezig zijn.

Onder andere heeft zij workshops gegeven bij stichting Kombi, diverse groepen leidsters van peuterspeelzalen. Tevens is zij werkzaam als docent beeldend vormen en supervisor op de opleiding creatieve therapie aan de Hogeschool Stenden te Leeuwarden.

Contact:

Celine Schweizer: csch@knoware.nl
Mobiele telefoon: 06 53540861

 

envelop-mail Telefoon: 00316-50594949