Portugal / Azoren

Beschrijving Casa dos Cisnes  – Gouveia – Portugal.

Huisje “Casa dos Cisnes” is gelegen aan de rand van een oud dorpje, vlakbij de plaats Gouveia, aan de voet van het natuurgebied Serra da Estrela, vlakbij een Romeinse brug en klein riviertje.

Serra da Estrela, met de karakteristieke schaapherder en zijn kudde.

Het ligt in een dorpsstraatje aan de rand van het dorp, met rechtuit kijkend uitzicht over akkers en boomgaarden, de overkant van het plaatsje met wat oude huizen, het huis voor ouden van dagen en de kerk, en naar rechts kijkend uitzicht op de bergen van Serra da Estrela.

 

Om de hoek zit een warme bakker, om de andere hoek, even de straat doorlopen, een mini-mercado en een bar/restaurant waar je terecht kunt voor een goede diário (daghap), koffie en een pastel de nata, of gewoon een biertje op het terras of binnen. Het huis bestaat uit een 1e en 2e verdieping en heeft een nieuw dak met zonnepaneel en zonneboiler en watertank. De toegang naar het huis is via een overdekte stenen trap, die uitkomt op een plateau bij de voordeur. Dit plateau is groot genoeg om ’s ochtends lekker met een kopje koffie of thee in het zonnetje te zitten, of om bijvoorbeeld ’s avonds een hapje buiten te eten.

                                                

Het huis met de stenen trap en het terrasje: het huis wordt binnenkort nog geschilderd.

 

                                                

Uitzicht vanaf het terrasje.

 

Uitzicht over de Serra da Estrela, aan het einde van de straat links een oude Romeinse brug over een klein riviertje, met nog een kenmerkende openbare plek waar de vrouwen de was kunnen doen, zoals in vroeger tijden, en zoals nog steeds gebeurt.

 

Wanneer je het huis binnenkomt door de dubbele voordeur (een voordeur met een linker en een rechterkant), kun je links de woonkamer in, of rechtdoor de trap op naar de 2e verdieping.

De woonkamer is L-vormig en rechts in de woonkamer bevindt zich de open keuken. De woonkamer heeft nog de authentieke houten vloer, nu mooi geschuurd en gelakt en er liggen 2 tapijten op de vloer om e.e.a. onbeschadigd te kunnen houden. Er staan een slaapbankje en 2 fauteuils en diverse salontafeltjes en uiteraard een eettafel met 4 stoelen. De muur naar de keuken is voorzien van een ruime doorkijk, handig om vanuit de keuken de spullen naar de eettafel door te geven en vice versa.

De woonkamer met rechts de open keuken, inmiddels hangen de keukenkasten die nu nog hier in de woonkamer staan, ook in de keuken.

De doorkijk/het doorgeefluik naar de keuken.

 

De keuken is voorzien van een vaatwasser (achter een grenen deur links onder het aanrecht), een granieten aanrecht met dubbele spoelbak, een grote koelvriescombinatie en een nieuwe heteluchtoven en afzuigkap.           Er staan uiteraard een koffiezetapparaat en een waterkoker en alle benodigdheden zijn aanwezig voor 4 personen.

  

De keuken, hier bijna klaar. Ten tijde van het maken van deze beschrijving is de keuken helemaal klaar en voorzien van mooie grenen kastjes met glazen deurtjes aan de muur. In de keuken bevindt zich een diepe kast (onder de trap naar boven) met de stofzuiger en andere handige attributen.

 

Hier is de keuken klaar.

 

In de woonkamer staat een pelletkachel voor de frissere avonden, of tijdens de winter, want in de winter kun je goed skiën in de Serra da Estrela.              De ramen zijn voorzien van de authentieke luiken en in de winter van extra plexiglas voorzetramen, om de warmte goed binnen te houden (en de kou buiten dus).

De woonkamer, alles heerlijk wit en fris geschilderd met de mooi gelakte glanzende vloer.

 

De plaids moeten nog over de bank en de stoelen gedrapeerd worden, alles is hagelnieuw.

Inmiddels zijn de TV en de aansluiting ook gerealiseerd, alleen deze foto is nog niet actueel. De muziekinstallatie met 4 boxen is eveneens aangesloten.

Via de trap naar boven kom je op de 2e verdieping, met daar de hoofdslaapkamer, tussenkamer, de badkamer en het aparte toilet.

Op de 2e verdieping bevinden zich de hoofdslaapkamer, een kleine tussenkamer welke als 2e slaapkamer gebruikt kan worden (met een 1-persoons vouwbed en eventueel nog een 2e 1-persoons matras), de badkamer en een apart toilet. De hoofdslaapkamer heeft een 2-persoonsbed met nachtkastjes aan weerszijden, een linnen kledingkast en een elektrische kachel voor in de winter. Omdat het huis compleet gerenoveerd is, is het  nieuwe dak voorzien van optimale isolatie en is de bovenverdieping in de winter goed warm en in de zomer lekker koel te houden.

 

De hoofdslaapkamer, aan de voorzijde van het huis met daarnaast de tussenkamer.

 

                                         

De tussenkamer: vanuit de slaapkamer kun je desgewenst in de tussenkamer kijken, handig met kindjes!

Naast de tussenkamer is de badkamer gelegen: dit was de vroegere keuken (ja, op de 2e verdieping!) en hiernaast, boven aan de trap de vroegere badkamer, welke nu is verbouwd als apart toiletruimte, met het toilet, het zogenaamde fonteintje en binnenkort ook een wasmachine.                            De badkamer is een heerlijke,moderne badruimte geworden met een dubbele douche (2 douchekoppen dus, met luxe stortdouche en handdouche in een zeer ruime douchecabine), een dubbele wastafel en een ligbad en ventilator en halogeenverlichting. Hier kun je heerlijk samen douchen en badderen, tegelijkertijd, zonder elkaar in de weg te staan. Maar het mooiste is toch wel het rode hart in de zwarte vloer, dat deze badruimte een bijzondere en warme uitstraling geeft.

Het rode hart in de  vloer: Omdat samen badderen iets bijzonders heeft ♥♥♥…..

 

                     

          

Een dubbele douche, en de handdoeken liggen al klaar voor jullie!

 

 

 

Casa dos Cisnes (het huis van de Zwanen) is te huur en te koop.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jeannette Zwanenburg Tel. 06-50594949 zwaan11@hotmail.com